Benfit Kerstmenu 2015

Voorgerecht: Kruidige pastinaaksoep

Ingrediënten voor 4 personen:
2 tenen knoflook
1 ui
1 kilo pastinaak
1 rode peper
1 eetlepel olie
1 tl nootmuskaat
1 tl kaneel
1 tl gemalen kruidnagels
1 tl gemalen gember
750 ml magere melk
750 ml groentebouillon

Bereidingswijze:
Snijd de ui en de knoflook klein.

Schil de pastinaak en snijd deze in kleine blokjes. Verwarm in een grote pan een eetlepel olie en fruit de ui, knoflook en alle kruiden. Voeg de kleingesneden pastinaak toe en bak de pastinaak aan zodat die in alle kruiden is gehuld. Maak de melk warm, voeg de melk en de bouillon toe en laat de pastinaak koken tot deze zacht en gaar is. Als de pastinaak gaar is, pureer glad met een staafmixer.

Snijd de rode peper in kleine stukjes en garneer hiermee de soep.

Hoofdgerecht: Gegrilde zalm met een puree van zoete aardappel en Haricots verts

Ingrediënten voor 4 personen:
4 moten zalm (met huid)
Olijfolie
Peper en zout naar smaak
1 kilo zoete aardappelen (bataat)
100 ml magere melk
10   gram boter
500 gram Haricots verts
250 gram kleine trostomaatjes

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Breng in een pan een laagje water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en breng het water weer aan de kook. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Haal de puntjes van de Haricots verts af. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de Haricots verts in ongeveer 5 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken.

Verwarm de melk. Giet de aardappelen af als deze gaar zijn. Stamp de aardappelen tot een puree en voeg de warme melk in delen toe tot een smeuïge puree. Voeg ook de boter toe aan de puree. Breng op smaak met verse kruiden. Verhit een beetje olie in een pan en roerbak de trostomaatjes met de Haricots verts. Verhit een grillpan voor de zalm. Grill de zalm aan beide kanten tot deze gaar is. Rosé in 5 minuten of doorbakken in 10 minuten.

Serveer de zoete aardappelpuree met de gebakken groenten en gegrilde zalm.

Nagerecht: Millefeuille van donkere chocolade en verse vruchten
Ingrediënten voor 4 personen:
100 gram extra pure chocolade (80%)
12   frambozen
12   aardbeien
1     takje verse munt
1     vel bakpapier
poedersuiker

Bereidingswijze:
Smelt de chocolade au bain-marie. Leg een vel bakpapier klaar.
Doe de chocolade op de bolle kant van een grote lepel en strijk er op het
bakpapier 12 cirkels van
. Laat de schijfjes chocolade hard worden in de koelkast of de vriezer.

Was de vruchten en dep ze droog. Maak torentjes van de chocolade en het fruit. Bestuif met poedersuiker en garneer met verse munt.

Klik hier voor de PDF