Afvallen met sport en bewegen

Als je wil afvallen, dan is het aanpassen van je eetpatroon de eerste en belangrijkste stap. Aanpassen betekent: gezonder eten en minder eten. Daarnaast is bewegen goed voor je gezondheid en het helpt bij het afvallen. Maar als je hetzelfde blijft eten zul je minder snel resultaat zien. Het gaat dus om de combinatie.

Sport en bewegen helpt om je gewicht gezond te houden en bewegen verkleint het risico op verschillende chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten. Je valt af als je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt uit eten en drinken. Daarvoor zal je langere tijd gezonder en minder moeten en eten en meer moeten sporten en bewegen. Gezond afvallen gaat geleidelijk. 

Wil je afvallen, dan is het belangrijk om elke dag in ieder geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Je beweegt matig intensief door stevig door te wandelen, iets harder te fietsen of eens flink achter de hond aan te rennen. Verder helpt 3 keer in de week ten minste 20 minuten intensief bewegen met bijvoorbeeld sport om je hart en bloedvaten in goede conditie te houden. Hoe intensiever je beweegt, hoe meer energie je verbrandt.

Het is het belangrijkste dat je iets kiest wat bij je past. Een sport of activiteit die je leuk vindt. Want alleen dan zul je het bewegen en sporten volhouden en dus ook met je gewicht blijvend resultaat behalen. Wat betreft sport kun je kiezen voor een krachtsport of duursport of een combinatie daarvan. Met krachtsport verbeter je voornamelijk je lichaamssamenstelling: minder vet en meer spieren. Het kan zijn dat je wel vetmassa verliest, maar dat je je inspanningen niet direct terugziet in het gewicht omdat meer spieren ook meer gewicht betekent. Krachtsport leidt wel tot een strakker figuur en je kunt het bereikte gewicht beter vasthouden. 

Met duursport verbrand je in het algemeen veel energie, meer dan met krachttraining. Dat komt omdat je met duursport je over een langere tijd inspant. Dat helpt goed bij het afvallen. De combinatie van kracht, uithoudingsvermogen en een sociaal aspect kan bijdragen aan het verliezen van gewicht. Maar grote effecten bereik je alleen als je daarnaast gezond eet.