Blijven sporten is altijd belangrijk

Niet alleen tijdens maar ook na het afvallen moet je blijven sporten. 

Het jojo-effect van afvallen is een 'terugkomend' knelpunt om gewicht te verliezen. Slechts 5% van de personen die wil afvallen slaagt erin om duurzaam gewicht te verliezen. Voor velen is het helaas gedane moeite voor niets. Toch kun je jezelf beschermen tegen de ongezonde effecten van het jojo-effect. Dat kan door te blijven sporten.

De universiteit van Missouri heeft dit uitgetest bij mannen en vrouwen met overwicht die gewicht verloren hadden. Diegenen die niet aan sport deden en die weer toenamen in gewicht, hadden gezondheidsindicaties die minder positief waren.

Volgens de onderzoeksleider professor Tom Thomas moeten we vooral onthouden dat gewicht verliezen niet de enige boodschap is: "Bekommer je niet te veel om het aantal kilogrammen die je kwijtraakt, maar concentreer je op regelmatig bewegen en op het behoud van je huidige gewicht.” 
Immers de vetten die je verbrandt door lichaamsbeweging, vervang je door spiermassa. Spierweefsel weegt meer dan vetweefsel, dus sporten heeft ook een (gunstig) averechts effect op het lichaamsgewicht.