Gen zorgt voor vetverdeling

Vet rond je middel of juist de heupen. Niet alleen onze bouw bepaalt onze vetverdeling. Uit onderzoek is gebleken dat de vetverdeling in ons lichaam bepaald wordt door een gen.

We weten al langer dat mensen met veel buikvet meer risico lopen op hart- en vaatzieken en meer kans hebben op diabetes dan mensen die met name vet rond de heupen en dijen hebben. Heupvet zit net onder de huid en richt hiermee minder schade aan. Buikvet zit rond de vitale organen en is hiermee de veroorzaker van metabole ziektes. Medisch biologen waren niet nieuwsgierig naar de oorzaak van het ontstaan van de ziekten maar meer naar het ontstaan van de karakteristieke appel- of peervorm die lichamen kunnen hebben. 

Het uitgangspunt van het onderzoek waren resultaten uit een recente studie naar de genetische basis achter vetverdeling. Voor dit onderzoek werden bij 224.000 mensen de heup- en tailleomvang gemeten. In hun genoom werd gezocht naar gebieden die samenhangen met een appel- of peervorm. Dat leverde tientallen plekken op, waarvan meerdere in de buurt van één gen lagen. 

Verdeling van het vet
Het gen dat de onderzoekers tegenkwamen schakelden ze uit in zebravissen, deze lijken namelijk wat betreft genetica en ontwikkeling erg op de mens. Hierna bleek dat bij de vissen waarbij dit gen niet is uitgeschakeld de vetverdeling wel degelijk anders was. In het vakblad PNAS is een verslag en zijn foto’s van het onderzoek terug te vinden. Hierop is ook duidelijk te zien dat bij vissen waar het gen is uitgeschakeld zich een veel kleinere ontwikkeling van buikvet voordoet. Ook bestaat hun buikvet uit heel veel kleine vetcellen. Terwijl de gewone vissen weinig cellen hebben, die groter zijn. De eerste vorm geeft in mensen minder kans op ziekte dan de tweede vorm. 

Bevestiging
Vanuit Zweden kregen de onderzoekers het bericht dat artsen daar hetzelfde hadden geconstateerd. Zij namen het DNA van een aantal patiënten onder de loep. Bij de mensen met diabetes type 2 had het betreffende gen een verhoogde activiteit. Het is daarom aannemelijk dat het gen in mensen ongeveer dezelfde rol speelt als in zebravissen. 

Van het gen is bekend dat het helpt bij het maken van bloedvaten. Hoe het betrokken is bij de vetverdeling is nog speculeren. "We denken dat de genen die bloedvaten bouwen ook structuren maken waarin vetcellen zich huisvesten. En op de een of andere manier trekt die rol de verdeling en vorm van vet scheef", aldus het team. "Maar het gaat hier waarschijnlijk om slechts één van vele verschillende genen die elk bijdragen aan de lichaamsvorm en de metabole gezondheid."