Gezondere vetopslag

Sporten heeft allerlei voordelen, maar maakt je vetopslag ook anders. Vooral bij mensen met overgewicht heeft sporten allerlei mooie neveneffecten.

Overgewicht kan zorgen voor insulineresistentie. Dat betekent dat het lichaam steeds moeilijker kan omgaan met een hoge suikerinname. Dit kan op den duur leiden tot diabetes. Niet iedereen krijgt last van insulineresistentie. Of dit wel of niet ontwikkeld wordt, lijkt onder andere veroorzaakt te worden door de manier waarop het lichaam met vet omgaat. Sommige mensen breken vet uit de voeding sneller af dan anderen, waardoor vetzuren gaan opstapelen in weefsels. Dit kan vervolgens leiden tot insulineresistentie.

1711-gezondere-vetopslag-1600x480.jpg

Mensen met een tragere vetafbraak kunnen de vetzuren gezonder en effectiever opslaan waardoor het risico op insulineresistentie lager is. Beide groepen mensen kunnen overgewicht hebben, en deze methode maakt ook geen verschil in de mate van overgewicht.

Deze vetopslag is te beïnvloeden door beweging. Regelmatig voor langere tijd sporten zorgt voor een betere doorbloeding in het vetweefsel doordat er meer bloedvaten aanwezig zijn. Deze bloedvoorziening kan vervolgens de manier van vetopslag verbeteren, wat op zijn beurt weer zorgt voor een verlaagd risico op insulineresistentie.

Regelmatige sport en beweging heeft dus een beschermend effect tegen de nadelen van overgewicht, terwijl het ook helpt bij het afvallen. Twee vliegen in één klap!