Het is nooit te laat

Het is natuurlijk goed om je hele leven gezond te eten en te blijven bewegen. Maar ook als er op latere leeftijd gestart wordt met meer bewegen is er een duidelijk effect: het risico op beroertes wordt gehalveerd bij mensen die vanaf middelbare leeftijd beginnen met bewegen.


Die beweging hoeft niet te bestaan uit topsport. Dit mag een rondje wandelen met de hond, een bushalte eerder uitstappen, de auto verder weg parkeren, of een rondje fietsen zijn. 
Het is wel belangrijk om het bewegen vol te houden. Er kan niet ‘geteerd’ worden op fitheid van vorige jaren. Volgens de nieuwe beweegrichtlijn van 2017 zouden volwassenen per dag ten minste 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Dit lijkt meer dan het is: even boodschappen doen betekent dat je gemiddeld al een halfuur aan het lopen in de supermarkt bent, als je de fiets neemt of gaat lopen komt hier meestal nog weer eens 20 minuten tot een halfuur bij op. Met een hond in huis die drie keer per dag een kwartiertje uitgelaten moet worden komt er zo weer drie kwartier bij.


Voor ouderen wordt geadviseerd om ook aan krachtsport te doen. Met de leeftijd neemt namelijk ook de spiermassa af, en met krachtsport wordt deze afname geremd. Ook zorgt sport er bij ouderen voor dat valpartijen minder vaak voorkomen doordat het balansgevoel verbetert. De gevolgen van valpartijen zijn ook minder ernstig, botten zijn steviger en zullen minder makkelijk breken.


Dus zodra je klaar bent met het lezen van deze nieuwsbrief: maak even een fijne wandeling!

1709-het-is-nooit-te-laat-1600x480.jpg