Sportverenigingen zijn vaak ongezond

Sporten hoort gezondheid uit te stralen, maar vaak zijn sportverenigingen juist ongezond. Wie associeert de voetbalkantine tenslotte niet met een biertje? In bijvoorbeeld Flevoland is een gezonde levensstijl niet eens een thema bij de sportverenigingen.

Er is meestal geen rookverbod langs de buitenvelden of bij de ingang van het gebouw. Vaak wordt er gedacht dat alcohol langs voetbalvelden is toegestaan, terwijl dit door de KNVB verboden is bij alle voetbalclubs. Ook de kantine heeft geen gezonde invloed: de frituurpan staat daar centraal. Een patatje of broodje bal met een biertje na de wedstrijd wordt gezien als heel normaal.

In sommige sportkantines is geprobeerd om gezonde voeding aan te bieden. Dit mislukt al snel: vergeleken met frituurvoedsel is vers voedsel snel bedorven en kost het meer tijd om het te bereiden. Bij minder dan 1 op de 5 kantines is fruit te koop. Een veelgehoorde klacht van sportkantines is dat er geenvraag is naar gezond eten. Sporters willen na een wedstrijd geen gezond eten, maar juist frituur. Zo wordt het voor sportkantines financieel moeilijk om gezond eten aan te bieden.

In tegenstelling tot de kantines van sportverenigingen sluiten de kantines van sportscholen beter aan bij een gezonde levensstijl: smoothies, fruit en eiwitshakes voor de liefhebber zijn vaak te verkrijgen. Alcohol wordt zelden geschonken en er zijn vaak geen, of aparte rookruimtes.

1710-sportscholen-zijn-vaak-ongezond-1600x480.png