Stretchen

Stretchen, wat is dat eigenlijk? Waarom doen we het, en hoe doen we het goed? Stretchen is een Engels woord wat ‘rekken’ betekent. Door te stretchen rekken we specifieke spieren op. 
Stretchen verbetert de beweeglijkheid van spieren en gewrichten, wat ook lenigheid genoemd kan worden. Spieren en gewrichten zijn bijna niet los van elkaar te zien als het gaat om beweeglijkheid. Een gewricht wordt aangestuurd door spieren. Als het gewricht soepel is, maar de spieren stijf, of andersom, zal de persoon niet goed kunnen bewegen. Als beide soepel zijn kan een persoon een gewricht goed bewegen tot de uiterste standen: lenigheid.

Stretchen kan op meerdere manieren, maar de gezondste en belangrijkste zijn statisch en dynamisch rekken. Statisch rekken doe je door een spier voor langere tijd in de ‘lange stand ‘ vast te houden: minimaal 30 seconden. Dynamisch rekken gebeurt door de stretchhouding geleidelijk aan te nemen en snel weer los te laten.

Een fabeltje over stretchen die hardnekkig is, is dat stretchen spierpijn tegengaat. Dit is onjuist, maar voor veel mensen voelt het rekken prettig. Als het goed voelt kun je gewoon de pijnlijke spier stretchen, maar wees wel voorzichtig omdat een spier met spierpijn aan het herstellen is en daarom kwetsbaar is.

Een andere fabel is dat stretchen je sportprestaties verbetert. Dit is alleen bij bepaalde vormen van sport zo waarbij je lenigheid nodig hebt. Dus voor turnen en vechtsport kan stretchen na de warming-up een positieve invloed hebben.  Bij krachtsport heb je juist spierspanning nodig, dus dan is het niet verstandig statisch te rekken. Door statisch rekken ontspan je de spier, terwijl je bij krachtsport de spier juist wil laten werken.

Wat niet iedereen weet, is dat yoga en pilates eigenlijk een uitgebreide vorm van stretchen zijn. Dit kun je, afhankelijk van je soort workout dus goed combineren! 
 

BF-stretchen-1600x480.jpg