Tracking

Activity trackers en stappentellers hebben een positief effect op het beweeggedrag en daarmee ook gewichtsafname. Op 7 november promoveerde een bewegingswetenschapper op dit onderwerp, waaruit bleek dat de trackers positief werken.

Er werden 20 trackers onderzocht, en er werd ook gecontroleerd of ze nauwkeurig werkten. De meeste apparaatjes bleken betrouwbaar, al hebben ze vaak wel moeite met het meten van een lage snelheid.

Bij mensen met overgewicht en/of diabetes type 2 bleken de trackers een positief effect te kunnen hebben op het beweeggedrag en gewichtsafname. Bij het merendeel van de deelnemers met diabetes type 2 daalde de bloedglucosespiegel.

Met zelfmeettechnologie kunnen we niet alleen bijhouden hoeveel en hoe actief we bewegen en rusten, maar ook hoe ons gewicht daalt. Wel neemt het gebruik van zelfmeetapparaten na langere tijd af. Dat kan komen door de batterijduur van het apparaat, maar ook omdat de ‘nieuwigheid’ eraf is en het minder interessant wordt. Als mensen een specifiek doel hebben met een meetapparaat wordt het beter en langer gebruikt. Dus als je graag 5 kilogram wilt afvallen, langer wilt slapen, of een uur per dag wilt bewegen, zal je zo’n apparaat waarschijnlijk langer blijven gebruiken.

Op je smartphone kun je vaak wel simpele stappentellers vinden. Er zijn apps om ook je slaap te tracken. Activity trackers met behulp van een armbandje hebben vaak meer opties: continu hartslag meten, traptreden tellen of zelfs een GPS-tracker.

BF-trackers-1600x480.png