Niet in de schijf van vijf

Niet in de schijf van vijf

In de Schijf van Vijf zit veel van ons dagelijks voedsel, maar lang niet alles. Hoe gaan we om met hetgeen daar net buiten valt?

Tussendoortjes zoals koek, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten. Als je volgens de Schijf van Vijf eet kunnen ze er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak.

Read More

Hoe tel je calorieën?

Hoe tel je calorieën?

Calorie is een maat voor de hoeveelheid energie die in voeding zit. De hoeveelheid energie in eten wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). 1 kcal is 1000 calorieën. Voor het gemak spreken we meestal gewoon over calorieën. Je hebt energie nodig voor alles wat je lichaam doet: ademhalen, bewegen, zitten, rusten en lopen.

Read More

Zout en vet eten

Zout en vet eten

Het eten van zout verhoogt het verlangen naar vettige maaltijden. Uit onderzoek van Australische wetenschappers is daarnaast ook gebleken dat iemand die zout op zijn eten strooit vanzelf meer calorieën eet. Tijdens dit onderzoek is gebleken dat het zoutgehalte van iemands voeding mede bepaalt welke hoeveelheid iemand eet. Dit onderzoek berekende dat zout de calorie-inname met 11% verhoogt.

Read More

Het belang van vitaminen

Het belang van vitaminen

Voor iedereen die goed wil functioneren en het maximale uit zichzelf wil halen is het belangrijk om een goede conditie te hebben. Dit kan alleen als we ons lichaam op de juiste manier verzorgen en het voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen. In ons lichaam moeten voldoende vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten aanwezig zijn.

Read More

Six pack baart zorgen

Six pack baart zorgen

Onlangs lazen we in de kranten dat verschillende diëtisten en gezondheidsinstellingen zich zorgen maken om de rage rondom “wasbordjes”, maar waardoor komt dat?

Diëtisten en deskundigen maken zich met name zorgen om de (jonge) vrouwen die zich laten beïnvloeden door Social Media en blogs rondom het creëren van een gezonde levensstijl en daarmee een sixpack.

Read More

Fabels over chocolade

Fabels over chocolade

De onderzoeker John Bohannon meldde in het wetenschappelijke tijdschrift “International Archives of Medicine” dat het eten van chocolade tijdens een dieet zou helpen bij het afvallen. Dit leidde uiteraard tot grote vreugde bij veel mensen die momenteel een dieet volgen of hun voeding aanvullen met de cacao nibs (superfood).

Read More

Frisdrank is ongezond

Frisdrank is ongezond

De suikers in frisdranken verhogen het risico op diabetes. Niet alleen bij mensen met overgewicht maar zeker ook bij slanke mensen. 

Britse wetenschappers hebben onderzocht of zwaarlijvigheid en frisdrank in direct verband staan tot diabetes. Nu blijkt dat niet enkel mensen die lijden aan zwaarlijvigheid maar ook slanke mensen door de inname van frisdrank een verhoogd risico hebben op diabetes. Iedereen doet er dus goed aan om de consumptie van frisdrank te verminderen. 

Read More