Bewerkte voedingsmiddelen

Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn volgens hoogleraar Jaap Seidell aan de Vrije Universiteit in Amsterdam de belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten. Seidell doet daarom een dringende oproep aan de overheid en wetenschap: ‘stop symptoombestrijding en sla handen ineen om de achterliggende oorzaken van ongezond voedingsgedrag aan te pakken’. 

Onderzoek laat volgens Seidell zien dat zestig procent van de calorie-inname afkomstig is uit snacks, dranken en fastfood. ‘De toegenomen welvaart heeft geleid tot een enorm aanbod van lekkere, makkelijke, goedkope en lang houdbare producten’, aldus Seidell. Hij denkt dat deze factoren de belangrijkste oorzaken zijn van het toegenomen aantal welvaartziekten. 

De door de industrie gezonder gemaakte producten met minder zout en suiker, zijn volgens Seidell relatief duur en dus niet de oplossing. Hij vindt dat gezond eten goedkoop en makkelijk moet zijn. De focus wordt verkeerd gelegd. Zo richt de wetenschap zich volgens hem te veel op de behandelingen van welvaartsziekten in plaats van preventie. 
De overheid neemt te weinig maatregelen om de beschikbaarheid van sterk bewerkte, ongezonde voedingsmiddelen te stoppen.