Glutenvrije producten niet altijd beter

Glutenvrije producten zijn niet altijd gezonder. De Consumentenbond heeft verschillende versies van producten met elkaar vergeleken. Zo blijken de glutenvrije varianten van producten vaak minder vezels, meer zout, en meer suiker te bevatten. Bijvoorbeeld: glutenvrije pannenkoekenmix levert 2 keer zoveel zout als de glutenbevattende 6-granenmix, en glutenvrije crackers leveren slechts een derde van de vezels vergeleken met de glutenbevattende volkoren versie.

Steeds meer mensen kiezen voor glutenvrije voeding. Voor sommigen van hen is dit noodzakelijk vanwege een glutenintolerantie (ongeveer 1% van de mensen heeft dit), of een glutensensitiviteit (het aantal mensen dat hieraan lijdt is niet exact bekend maar wordt geschat op 2% tot 3%). Steeds meer mensen eten glutenvrij vanwege het idee dat gluten slecht zou zijn voor de gezondheid. 

Dit onderzoek naar glutenvrije producten doet vermoeden dat glutenvrij eten zonder medische reden niet gezonder is. De samenstelling van glutenvrije varianten is vaak minder gunstig, en het dieet is lastig te volgen zodat er een risico ontstaat op een onvolwaardige voeding.

1709-Glutenvrije-producten-niet-altijd-beter-1600x480.jpg