Het belang van vitaminen

Voor iedereen die goed wil functioneren en het maximale uit zichzelf wil halen is het belangrijk om een goede conditie te hebben. Dit kan alleen als we ons lichaam op de juiste manier verzorgen en het voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen. In ons lichaam moeten voldoende vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten aanwezig zijn.

Vitaminen kunnen we onderscheiden in twee groepen: 
1. De wateroplosbare
- Vitamine C
- Vitamine B-complex
- Vitamine H

2. De vetoplosbare
- Vitamine A
- Vitamine D
- Vitamine E
- Vitamine K

Voor onze gezondheid hebben we meer nodig dan alleen voldoende vitaminen. Ook mineralen moeten we niet vergeten. Denk bijvoorbeeld aan calcium, dat goed is voor onze botten.

Een vitaminetekort ontwikkelt zich geleidelijk. Ongemakken die kunnen opduiken als gevolg van een tekort aan een welbepaald vitamine zijn groeiproblemen, vermoeidheid, lusteloosheid of concentratieproblemen. 

Vitaminen halen we niet alleen uit onze voeding. Zo krijgen we ook vitamine binnen door zonlicht, vitamine D. Het zonlicht op onze huid zorgt ervoor dat we enzymen maken om vitamine D aan te maken. In de winter komt het vaak voor dat mensen een tekort hebben aan vitamine D. Dit komt doordat de zon te laag staat en hierdoor het grootste deel van het UV-licht in de atmosfeer verdwijnt. Onze huid kan hierdoor geen vitamine D aanmaken. Het lijkt erop dat dit tekort aan vitamine D ook veel te maken heeft met griep in het winterseizoen. Landen waar mensen het hele jaar zelf voldoende vitamine D krijgen door de zon is namelijk geen spraken van griepgolven in de winter of seizoensgebonden ziekte.