Hoe gebruik je minder zout?

Zout is erg belangrijk voor ons lichaam, maar we hebben amper één tiende van een theelepel nodig. We eten te veel zout en ons lichaam moet hard werken om dit teveel aan zout continu uit het lichaam te verwijderen. Ondertussen verhoogt zout bij de meeste mensen de bloeddruk.

Zout voegen we vaak toe aan onze voeding als smaakversterker. Naast de momenten dat we het zelf aan ons eten toevoegen is aan veel van onze voeding al zout toegevoegd. Denk maar aan brood of broodbeleg als (belegen/oude) kaas of (gepekeld) vlees.

Als je gaat bakken of koken, gebruik dan rauwe groenten! Alleen dan ben je zeker dat er geen extra zout toegevoegd is. Je staat versteld van de hoeveelheid zout die in bewerkte voeding zit.

Probeer daarom eens met andere smaakversterkers te koken: gedroogde en verse kruiden, knoflook, gember, zeewier, (kruiden)azijn, vinaigrette, citroensap, wijn enzovoort.
Extra smaak aan je eten krijg je ook door groenten te wokken of bij de bereiding van je maaltijd plantaardige olie te gebruiken zoals (gekruide) olijfolie.