Honing en kaneel

Honing en kaneel als wondermiddel voor alle kwaaltjes? Het lijkt erop dat het een fabeltje is.
Verschillende verhalen op internet zeggen dat de combinatie bijna magische kwaliteiten bezit. Afvallen, hart- en vaatziekten, minder gewrichtspijn, sterkere galblaas en blaasontstekingen zouden binnen no-time genezen zijn. 

Afvallen, bescherming tegen infecties, een sterkere galblaas, en minder gewrichtspijn hebben allemaal geen verband met honing of kaneel. Er zijn geen medische onderzoeken waarin hier iets van bewijs over terug te vinden is. Tegen de verkoudheid of griep werken de middeltjes ook niet, omdat honing en kaneel eigenschappen hebben die bacteriën tegenwerken, maar niets doen tegen virussen. Verkoudheid en griep worden beiden veroorzaakt door virussen.

Wat is wél bewezen? Zowel honing als kaneel kunnen ontstekingen tegengaan en hebben antibacteriële eigenschappen. Beide producten kunnen goed zijn voor hart en vaten, ze zijn in verschillende onderzoeken gelinkt aan een kleine verlaging van het slechte LDL-cholesterol. Echter zijn beide producten voor zover bekend nooit als mix getest, en de resultaten waren niet groot. 

Honing draagt ook bewezen bij aan bepaalde wonden bij diabetespatiënten, maar dat is alleen bij gebruik als smeersel door een verpleegkundige of arts. 
Ga altijd in gesprek met je arts als je zelf iets wilt proberen tegen een medische kwaal. En als je op je gewicht wilt letten, pas dan op: honing bevat bijna anderhalf keer zoveel calorieën per eetlepel als suiker. 
 

BF-honing_en_kaneel-1600x480.png