Honing is net zo ongezond als suiker

Er wordt weleens beweerd dat honing gezonder zou zijn dan kristalsuiker omdat het natuurlijk is, maar dat klopt niet. Het lichaam verwerkt honing hetzelfde als andere vormen van suiker en de hoeveelheid aan gezonde stoffen in de honing is zo gering dat het geen bijdrage kan leveren aan de gezondheid. Helaas, gezonder worden van honing is dus een fabel. Honing bestaat voor 80% uit suiker, de rest is met name water. Honing is dus eigenlijk suiker in vloeibare vorm. 

Hoe ongezond honing, of suiker, is hangt af van waar je het mee combineert. Als je honing eet op een volkorenboterham met halvarine en een glas melk worden de suikers uit de honing langzaam in het lichaam opgenomen. In dat geval kan een beetje honing geen kwaad! Als je de honing los eet of oplost in een glas thee wordt de suiker erg snel in je lichaam opgenomen en is honing ongezonder. 

En gekristalliseerde honing, is dat over datum?
Dat gekristalliseerde honing niet meer goed zou zijn is ook een fabel. Omdat honing erg veel suiker bevat bederft het niet snel. Gekristalliseerde honing kun je weer vloeibaar maken door het langzaam te verwarmen en dan blijven de voedingsstoffen in de honing hetzelfde. 

Eet honing dus niet omdat het ‘gezond’ zou zijn. Waar honing wel bij draagt aan een goede gezondheid is op de huid. Honing kan ingezet worden bij verbranding, wondverzorging en verkoudheid met hoest en keelpijn.