Lupine

Lupine is een peulvrucht, net als veel andere bonen, en wordt gebruikt in vleesvervangers. Het bevat minder vet dan de sojaboon, maar evenveel eiwit. Er zijn allerlei soorten: witte, gele en blauwe lupine met prachtige bloemen.

 

De blauwe lupine ziet er bijna uit als een erwt, en is behoorlijk taai. Deze wordt vaak gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. De witte lupine is groter en heeft een zacht schilletje, smaakt nootachtig en is stevig zonder het melige wat sommige andere bonen hebben.

 

Weinig mensen hebben gehoord van lupine. Het bestaat al langer: lupinemeel wordt al langere tijd gebruikt als brood- of productverbeteraar. Lupinemeel bevat geen gluten en wordt om die reden ook gebruikt in glutenvrije bakproducten. Sinds kort wordt lupinemeel en lupine-eiwit gebruikt in vleesvervangers, en er is ook een lupine-variant van tempé.

 

Veel soja wordt geteeld in Zuid-Amerika en gaat vaak ten koste van het oerwoud of andere natuur. Lupine is goed te telen in Europa, hoewel dat nu nog weinig gebeurt.

 

Let op: de eetbare lupine is niet hetzelfde als tuinplant Lupinus polyphylus, die is giftig. Lupine is te koop bij een aantal webshops.

BF-lupine-1600x480.png