Niet in de schijf van vijf

In de Schijf van Vijf zit veel van ons dagelijks voedsel, maar lang niet alles. Hoe gaan we om met hetgeen daar net buiten valt?

Tussendoortjes zoals koek, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten. Als je volgens de Schijf van Vijf eet kunnen ze er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak.

Wat betekent ‘niet te veel en niet te vaak’? Het Voedingscentrum heeft een vuistregel bedacht om dat wat concreter te maken: 

Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters. 

Hier een aantal voorbeelden van hoe die keuzes er dan uit zouden kunnen zien.

Dagkeuze (iets kleins)
Een dagkeuze is iets kleins: een klein koekje, waterijsje, stukje chocolade, honing voor in de yoghurt of een eetlepel tomatenketchup. Grote eters, zoals tieners in de groei, kunnen maximaal 5 porties erbij nemen. Bij minder grote eters gaat men uit van maximaal 3 tot 4 porties naast de voeding uit de Schijf van Vijf. Kinderen jonger dan 4 jaar hebben weinig ruimte voor dagkeuzes. Geef een jong kind eventueel een dagkeuze als beleg op brood, maar liever niet als tussendoortje.

Weekkeuze (iets groters)
Een weekkeuze is wat groter: een croissant, stuk taart, zakje chips, glas frisdrank, diepvriespizza of een bakje gezoete ontbijtgranen. Deze keuzes passen er elke week bij, maar kies in totaal niet meer dan 3 porties per week. Hou het klein en eet niet te vaak hetzelfde. Kinderen jonger dan 4 jaar hebben geen ruimte voor weekkeuzes.

Elke stap telt
Volg je deze vuistregel en eet je gezond volgens de Schijf van Vijf? Dan krijg je niet te veel calorieën, verzadigd vet en zout binnen. Misschien eet je nu veel meer buiten de Schijf van Vijf en is dit een beetje schrikken. Bedenk dan dat elke stap in de juiste richting goed is voor je gezondheid. Het hoeft niet meteen perfect.