Teveel aan vitaminen…kan dit?

Recent werd in het tv-programma Radar aandacht besteed aan de gevaren van hoge gehalte vitamine B6, pyridoxine, in supplementen. Dit riep bij veel mensen vragen op. Kun je te veel vitamine B6 binnenkrijgen? Wat zijn de gevaren? En hoe zit het met andere vitamines?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassenen is 1,5 milligram vitamine B6 per dag. Dit is wat je nodig hebt om gezond te blijven. Via gewone voeding zou je hier genoeg van binnen moeten krijgen via vlees, eieren en brood.

Voor vitamine B6 geldt dat het niet mogelijk is om hier teveel van binnen te krijgen via normale voeding. Dit zou alleen kunnen als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of met een te hoog gehalte aan B6.

Wat is het gevaar bij een teveel aan vitaminen?
In het geval van vitamine B6 is het gevaar dat je bij een structureel hogere inname dan 25 mg per dag je een aandoening aan je zenuwstelsel kun krijgen. Hierdoor ontstaat gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten. Ook van andere vitaminen kan een te hoge inname schadelijk zijn. Hierbij kun je denken aan vitamine A, D, E, foliumzuur, calcium, magnesium en jodium.