Wat eet een hardloper?

Als je sport is het belangrijk om aandacht te geven aan je voeding. Elke sporter heeft andere voeding nodig, wat eet een hardloper?

Het is belangrijk om je basisvoeding goed op orde te hebben en in de juiste verhoudingen te eten. Ook is het als duursporter goed om de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Als je veel zweet verlies je mineralen. Duursporters hebben vaak een hogere behoefte aan koolhydraten. Bij hardlopen verbruik je deze namelijk meer dan eiwitten en vetten. Over het algemeen wordt geadviseerd om zo’n 60% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën die je nodig hebt uit koolhydraten te laten bestaan. Het begrip koolhydraten is vrij ruim en daarom belangrijk om de juiste koolhydraten tot je te nemen.

Goede koolhydraten tref je aan in gezonde producten. Denk hierbij:
- groente & fruit
- allerlei volkoren producten

De algemene standaard is twee stuks fruit per dag. Lopers hebben voordeel bij meer stuks fruit, denk aan drie of vier per dag. Voor sommigen is dit niet haalbaar en dan is het altijd goed om je dagelijkse voeding aan te vullen met een multivitamine.

Slechte koolhydraten zijn de zoetigheden in de vorm van:
- koek
- snoep
- witbrood
- gebak
- de meeste ijssoorten

Het advies is om zoveel mogelijk goede koolhydraten te eten buiten de trainingen en eventuele wedstrijden. Als je wil eten tijdens wedstrijden of trainingen kan het eten van minder gezonde koolhydraten ook zinvol zijn. Dit komt doordat deze sneller worden opgenomen door het lichaam en dus ook sneller in energie worden omgezet. Denk hierbij aan, sportrepen, wit brood met zoet beleg of een sportgel.