Asure van tarly met zuidvruchten en walnoten

Dit recept maakt gebruik van abrikozen, een van de zuidvruchten (en februari-seizoensfruit)! Dit toetje is heerlijk warm in de koude winterdagen. Zuidvruchten is een verzamelnaam voor onder andere gedroogde abrikozen, pruimen, krenten en rozijnen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen krenten en rozijnen?

Beiden zijn gedroogde, pitloze druiven. Rozijnen zijn minder zoet, en kunnen geel zijn. Krenten zijn donkerblauw, vaak van een ander druivenras en iets droger en zuurder, ondanks dat het suikergehalte hoger ligt.

Ingrediënten voor 4 personen
70 g tarly (een pak is 500 gram)
2 eetlepels meergranenrijst
2 eetlepels rozijnen
4 gedroogde abrikozen
2 gedroogde vijgen
0,5 eetlepel custardpoeder
1 eetlepel melk
1 eetlepel walnoten
1 eetlepel pijnboompitten

Bereidingswijze
Kook de tarly en rijst afzonderlijk van elkaar volgens de instructies. Laat de rozijnen, abrikozen en vijgen weken in warm water. Snijd de grotere vruchten in reepjes. Meng de afgegoten rijst en tarly met het fruit, en bewaar een beetje van het fruit voor de garnering.

Breng het mengsel aan de kook en laat het op laag vuur 2 minuten doorkoken. Los de custardpoeder op in de melk en voeg het toe aan de pan. Laat het al roerend iets indikken.

Hak ondertussen de walnoten fijn, en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Als je het dessert warm wilt eten kun je het meteen serveren met de garnering. Anders kun je het 2 uur laten afkoelen terwijl je regelmatig roert.

Tip:
Ook lekker als tussendoortje.

Voedingswaarde
Een portie voor 1 persoon bevat:

  • 196 kcal
  • 5 gram eiwit
  • 33 gram koolhydraten
  • 4 gram vet
BF-recept-1600x480.jpg