Aziatische uiensoep

Er zijn vijf basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter en umami. De laatste is niet zo bekend: dit is de hartige smaak van bijvoorbeeld paddenstoelen zoals in deze soep. Het is een typisch Aziatische smaak en wordt daar veel gebruikt.

Ingrediënten voor 4 personen
500 g zoete uien
2 el sesamolie
2 tenen knoflook
100 g shiitakes (paddenstoelen)
2 groentebouillontabletten
2 el chilisaus
1 liter kraanwater
200 g tofu naturel
4 mienestjes
15 g verse bieslook

Bereidingswijze
Pel de ui en snijd in ringen. Verhit in een grote pan sesamolie en fruit heel zachtjes de uien glazig in ca. 10 min. Pel de knoflook en pers erboven uit. Veeg de shiitake-paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd in dunne reepjes. Voeg de bouillontabletten, chilisaus, ui en paddenstoelen aan het water. Laat de soep ca. 10 min. zachtjes koken. Snijd de tofu in blokjes, voeg toe aan de soep en kook 10 min. mee. Breng op smaak met peper en zout.

Kook de mienestjes in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Laat uitlekken in een zeef. Leg de mienestjes in kommen. Schep de uiensoep erop. Knip de bieslook erboven fijn.

Voedingswaarde
Een portie voor 1 persoon bevat:

  • 240 kcal

  • 11 g eiwit

  • 29 g koolhydraten

  • 9 g vet 

BF-Aziatische_uiensoep-1600x480.jpg