BBQ-tips

Algemeen

Kies voor spiesjes (vlees en een stukje paprika of tomaat om en om), mager vlees zoals kip en biefstuk, vis (in aluminiumfolie) en serveer ook eens snoeptomaatjes. Stokbrood vult niet, en hier eet je vaak (te)veel van. Vlees en snoepgroente/fruit vullen veel meer. Maak eens een fruitsalade in plaats van huzarensalade. Wees zuinig met sausjes of gebruik de volgende varianten:

Barbecue-sausjes:

  • Voor knoflooksaus: meng 200 ml yoghurt met 1-2 teentjes versgeraspte knoflook en 1 vermalen laurierblad.
  • Voor kruidenboter: meng magere smeerboter voor op brood in een bakje met 1-2 teentjes knoflook, een snuf basilicum, oregano, peterselie en een klein beetje zout
  • Voor een whiskeysaus meng je 4 eetlepels light-mayonaise met 3 theelepels ongezoete tomatenketchup, 1 theelepel paprikapoeder en een klein snufje cayennepeper.
  • Voor een lekkere oosterse saus: meng ketchup met 1 theelepel komijn, 1 theelepel currypoeder, 1 eetlepel paprikapoeder, een snufje kaneel en wat peper en zout.
  • Voor pindasaus is het moeilijk er een gezonder, lekker alternatief van te maken. Probeer dus vooral te matigen en te genieten van je andere gezonde sausjes!

Wat kan nog meer op de BBQ?

Aardappel
Doe een aardappel in wat aluminiumfolie.

Aardbeien
Kleine vruchten zoals aardbeien zijn heerlijk op de barbecue, maar ze kunnen snel door het rooster vallen. Het is dus handig om ze aan een spies te rijgen, maar ook in een aluminium bakje zullen ze garen. Aardbeien hebben twee tot drie minuten nodig aan beide kanten om te warm en zacht te worden.

Abrikoos
Bij abrikozen is het, net als bij andere steenvruchten, belangrijk dat deze niet overrijp is. Je halveert de vrucht, verwijdert de pit en grilt beide kanten voor drie tot vier minuten. Heerlijk met een bolletje ijs en een blaadje verse munt!

Ananas
Ananas gril je gewoon met schil en al. Snij de ananas in acht stukken in de lengte, verwijder de harde binnenkant en laat beide kanten zo’n drie minuten garen. Je kunt de ananas ook in schijven snijden. Ook hier haal je het harde, middelste gedeelte eruit, maar je verwijdert daarbij de schil. Afhankelijk van de dikte van de schijven, grill je beide kanten hier drie tot vier minuten.

Appel
Als er al fruit op de barbecue terecht komt, is dit meestal tropisch fruit. Een simpele, Hollandse appel doet ook wonderen. In dikke plakken hebben beide kanten twee tot drie minuten nodig, maar een appel kun je ook poffen. Verwijder hiervoor het klokhuis en wikkel de appel in wat aluminiumfolie. Leg de appel voor een kwartier tot twintig minuten tussen de hete kolen. Als de appel zachter aanvoelt, is-ie klaar. Warme appel is heel lekker met wat kaneel en geroosterde nootjes.

Banaan
Een gegrilde banana split? Dat kan! Voor de gezonde versie halveer je de bananen, maar laat de schil er wel omheen. Gril beide kanten voor ongeveer drie minuten. Een andere, ietwat ongezondere manier is dat je een snee in de banaan maakt. Vul de banaan met stukjes pure chocolade, druk dicht, pak ‘m in in aluminiumfolie en leg de banaan voor een kwartier op de barbecue. Serveer met vanille-ijs, chocoladesaus en nootjes om er echt een feestje van te maken.

Kersen
Net als met aardbeien, wil je kersen aan een spies rijgen of in een aluminium bakje leggen. Je kunt ze hier eventueel halveren. Kersen hebben aan beide kanten twee tot drie minuten nodig.

Kokos
Als je een kokosnoot open kunt breken, is het interessant om de witte kant van een kokosnoot eens op de barbecue te leggen. Wanneer het vlees goudbruin kleurt, kun je het er gemakkelijk met een vork of mes uitschrapen.

Mango
Om een mango te grillen, schil en snij je deze in vier tot zes parten. Elke kant heeft drie tot vier minuten nodig. Gegrilde mango is niet alleen lekker met ander fruit, maar ook in hartige gerechten.

Mais
Doe kleine maiskolfjes in aluminiumfolie.

Nectarine
Een nectarine bereid je net zoals een abrikoos: halveer de niet te rijpe vrucht, verwijder de pit en gril beide kanten. Omdat nectarines groter zijn, gril je deze voor vijf tot zes minuten per kant.

Papaja
Als deze tropische vrucht beschikbaar is, is het leuk om de papaja uit te proberen op de barbecue. Snij de vrucht in parten en verwijder de pitjes. Gooi deze niet weg: je kunt de peperachtige papaja pitjes goed gebruiken in een salade. Gril beide kanten van de papaja voor drie tot vier minuten. Besprenkel met wat limoensap om de smaken nog meer uit te laten komen.

Peer
Het hoeft niet zo moeilijk te zijn: ook peer kun je op de barbecue leggen. Halveer het fruit, verwijder de zaadlijsten en geef beide kanten vijf tot zes minuten op de barbecue. Serveer bijvoorbeeld met wat siroop en rozemarijn.

Perzik
Perziken bereid je net zoals nectarines: halveer de niet te rijpe vrucht, verwijder de pit en gril beide kanten voor vijf tot zes minuten per kant. Serveer zo of met een bolletje ijs.

Pruim
Ook bij een pruim verwijder je de pit nadat je de vrucht gehalveerd hebt. Een pruim heeft per kant drie minuten nodig op de barbecue. Serveer bijvoorbeeld met feta in het midden.

Vijgen
Bij vijgen is het belangrijk dat je vijgen gebruikt die nog niet overrijp zijn. Doe je dit wel, dan zullen ze uit elkaar vallen. In zo’n geval kun je ze het beste garen in een aluminium bakje. Vijgen hebben gehalveerd aan beide kanten ongeveer drie minuten nodig. Serveer met een bolletje ijs, maar ook in een salade komt de gegrilde vijg goed tot zijn recht.

(Water)meloen
Meloen op de gril? Het kan! Bij watermeloen laat je de schil om het vruchtvlees, zodat je de partjes heelhuids van de barbecue kunt halen. Snij de meloen in plakken van ongeveer twee centimeter dik. Beide kanten hebben een tot twee minuten nodig op de barbecue. Pas wel op voor spetters, want de watermeloen zal wat vocht verliezen. Uiteindelijk krijgt de watermeloen een vlezige structuur. Heerlijk door salades! Ook met andere meloensoorten kun je barbecueën. Deze snij je in parten en gril je aan beide kanten voor twee tot drie minuten.

Algemeen bbq-tips-1600x480.png