BenFit Kerstmenu 2018

KLIK HIER VOOR DE PDF

Voorgerecht: Spicy Mango Carpaccio

Ingrediënten voor 4 personen

1 mango
12 kleine cherrytomaatjes
½ komkommer
1 rode ui
200 gram snippers oude 30 + kaas
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels bruschettakruiden

Bereidingswijze
Schil de mango en snijd in dunne plakken. Snijd de komkommer en tomaat in dunne schijven, en verdeel het over de mango. Snijd de ui in halve ringen en strooi deze over het gerecht. Verdeel de stukjes kaassnippers over de carpaccio. Sprenkel de olijfolie over het geheel en bestrooi met bruschettakruiden.

Hoofdgerecht: Geroosterde pompoen met tonijnsteak

Ingrediënten voor 4 personen

1 grote flespompoen van 1 kg
4 stukken tonijnfilet
1 citroen
1 sinaasappel
3 eetlepels olijfolie
50 gram gepelde ongezouten pistachenoten
2 theelepels milde mosterd
25 gram (zelfgemaakte) kruidenboter

Bereidingswijze
Snijd de pompoen in plakken. Besprenkel met olie en een beetje zout en peper. Rooster de pompoen 30 minuten in de oven op 200 graden. Serveer met zachte kruidenboter. Laat de tonijn op kamertemperatuur komen. Was de citroen en sinaasappel en rasp de schil. Hak de pistachenoten fijn. Meng de pistachenoten met de citroen- en sinaasappelschil naar smaak. Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan en bak de tonijn 2 minuten per kant. Laat iets afkoelen en smeer de mosterd op de tonijn. Bedek de steaks met fijngehakte pistachenoten, druk de noten aan, en leg in een ovenschaal. Laat de tonijn in de oven naast de pompoen nog 5 minuten doorgaren voor medium-rare, of iets langer als je de tonijn liever helemaal gaar hebt. Snijd de tonijn voor het opdienen in dunne plakken. Serveer naast de pompoen.

Vegetarisch hoofdgerecht: Geroosterde pompoen met rookkaas

Ingrediënten voor 4 personen

1 grote flespompoen van 1 kg
4 plakken rookkaas (0,5 cm dik)
1 citroen
1 sinaasappel
3 eetlepels olijfolie
50 gram gepelde ongezouten pistachenoten
2 theelepels milde mosterd
25 gram (zelfgemaakte) kruidenboter

Bereidingswijze
Snijd de pompoen in plakken. Besprenkel met olie en een beetje zout en peper. Rooster de pompoen 30 minuten in de oven op 200 graden. Serveer met zachte kruidenboter. Was de citroen en sinaasappel en rasp de schil. Hak de pistachenoten fijn. Meng de pistachenoten met de citroenen sinaasappelschil naar smaak. Zet de oven op de grillstand. Smeer de mosterd op de plakken kaas en bedek met fijngehakte pistachenoten. Druk de noten aan, en leg in een ovenschaal. Laat de kaas in de oven 5 minuten grillen. Draai eventueel tussendoor een keer om. Serveer naast de pompoen.

Dessert: Frambozen met honing en filodeeg

Ingrediënten voor 4 personen

2 vellen filodeeg
4 eetlepels honing
200 gram (diepvries)frambozen
400 gram skyr smaak naar keuze
40 gram pecannoten

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de vellen filodeeg op een met bakpapier beklede plaat en besprenkel met 2 lepels honing. Strooi fijngehakte noten op de vellen deeg en laat ongeveer 10 minuten bakken tot de vellen goudbruin zijn. Prak de helft van de frambozen fijn en roer ze door de skyr. Verdeel de skyr over de bordjes. Besprenkel met de rest van de nootjes, de honing, de frambozen en het verkruimelde filodeeg.

Drankje: Alcoholvrije Hugo Cocktail

Ingrediënten voor 4 personen

120 ml vlierbloesemsiroop
600 ml bruisend water
4 schijfjes limoen
4 takjes munt
IJsklontjes

Bereidingswijze
Schenk de vlierbloesemsiroop in het glas; Voeg het bruisend water toe en meng het even door elkaar; Voeg een paar takjes munt en een schijfje limoen toe. Als laatste vul je het glas met ijsklontjes of crushed ijs. Een groot (wijn)glas zorgt ervoor dat je drankje er feestelijk mooi uitziet!

Proost!

header_1600x480.jpg