Eierkoek

Eierkoeken zijn typisch iets van onze drie zuidelijke provincies, maar in Groningen is het ook bekend als pleverkouk. De verkoop van eierkoeken is vertienvoudigd sinds ze werden aangeraden door Sonja Bakker. De reden daarvoor was dat het als tussendoortje weinig calorieën en weinig vet zou bevatten. Helaas is dat niet helemaal waar, een eierkoek lijkt zo luchtig maar bevat meer calorieën dan 2 appels. Geniet dus met mate!

Ingrediënten voor 8 stuks
200 gr meel naar keuze (bijvoorbeeld amandelmeel, speltmeel, tarwemeel)
4 eieren
6 eetlepels honing
Schil van 1 citroen, geraspt
1 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze
Verwarm de oven op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Klop met een handmixer de eieren, honing en citroenschil luchtig en schuimig (dit duurt een paar minuten). Meng in een andere kom het meel met de bakpoeder en de eventuele extra ingrediënten. Schep het meel met een spatel heel voorzichtig door het luchtige ei. Het beslag moet luchtig blijven, als een soort mousse. Schep 8 hoopjes beslag op de bakplaat maar let op: de koeken lopen tijdens het bakken nog uit! Bak de eierkoeken in 10 á 15 minuten goudbruin. Even laten afkoelen voor het eten. Eet smakelijk!

Tip:
Voeg 1 á 2 handje(s) moerbeien, rozijnen, bosbessen, rauwe cacao nibs of iets anders lekkers naar keuze toe aan het beslag.

Voedingswaarde
Een eierkoek met tarwemeel bevat:

  • 160 kcal

  • 7 g eiwit

  • 25 g koolhydraten

  • 4 g vet

BF-eierkoek-1600x480.jpg