Yacon

Al gehoord van de yacon? Het is een nieuw soort knol uit de Andes, en is een uitkomst voor kinderen of mensen die geen fruit en groente lusten. De knol smaakt als een combinatie van appel, watermeloen en peer. Ook de voedingswaarde is fijn: minder calorieën dan (zoete) aardappels, en veel vezels.

Door de inuline en lage glycemische index is het goed te gebruiken door diabetici. Maar hoe maak je de yacon klaar? Je kunt hem rauw in salades gebruiken, maar ook gekookt. Hij verkleurt snel, dus besprenkel met limoen- of citroensap.

Zuid-Amerikaanse salade voor tussendoor
Ingrediënten voor 2 personen
250 gram yaconknollen
250 gram rauwe courgette
Limoensap
2 eetlepels fijngehakte walnoten
2 eetlepels granaatappelpitten
Krulpeterselie
3 el olijfolie
Kruiden: 1 tl tijm, 1 tl lavendel, 1 tl komijnpoeder, peper en zout

Bereidingswijze
Schil de yacon en snijd de knollen en de courgette in dunne plakjes. Besprenkel meteen met limoensap om verkleuring tegen te gaan. Meng de dunne plakjes met een eetlepel olijfolie. 

Snijd de kruiden fijn. Meng twee eetlepels olie met de kruiden en voeg eventueel nog een klein beetje peper en zout toe. Laat dit een paar minuten staan. Hak de noten fijn. 

Leg de groente op een bord of schaal en garneer met de noten en granaatappelpitjes. Besprenkel met de dressing en eventueel nog extra lavendel. 

Tip:
Maak de salade niet te lang van tevoren, de yacon zal ondanks de limoensap toch gaan verkleuren.

Voedingswaarde
Een portie voor 1 persoon bevat:
•    332 kcal
•    4,9 gram eiwit
•    22,7 gram koolhydraten
•    22,3 gram vet

BF-yacon-1600x480.jpg