Afval-meditatie

Meditatie kan je helpen afvallen. Nooit over nagedacht? Nadenken over waarom je gedachtes hebt kan helpen tegen verleidingen.

Het zijn eigenlijk goede vragen: Waarom eet je eigenlijk ongezonde dingen? Wat maakt dat je ’s avonds naar de zak chips grijpt?

Het is meestal omdat je comfort zoekt. Je zoekt een uitvlucht van het ongemak dat je ervaart, of je doet het vanuit ontevredenheid. De stress, de spanning die zich opbouwt in je gedachten en in je lichaam. Na een drukke stressvolle dag op je werk heb je behoefte aan ‘troost’, iets dat gelukshormonen activeert in je brein. Een maaltijd met bonen en rijst is dan niet voldoende. Nee, het moet romiger, zouter, zoeter, rijker.

Meditatie kan je helpen die drang naar comfort-eten weg te nemen. Wat gebeurt er wanneer je regelmatig mediteert? Je leeft en eet steeds minder op de automatische piloot. Je bent je bewuster van wie je bent, wat je doet en de sensaties die je lichaam ervaart.

Als dat bewustzijn groeit, merk je een aantal dingen. Je zult je minder gestresst voelen, begint je bewust te voelen van ervaringen zoals hoe die chips precies smaken. Meditatie draait om observeren wat is en dit accepteren. Meer niet. Het is die ontspanning – die onvoorwaardelijke zelfacceptatie – die ervoor zal zorgen dat je gaandeweg beter voor jezelf gaat zorgen. Niet omdat je slanker wilt zijn, niet omdat je indruk wilt maken op anderen. Maar omdat je zoveel van jezelf houdt dat je zo goed mogelijk voor je lichaam wilt zorgen.

BF-afvalmeditatie-1600x480.png