Chocolade verdwijnt?

Chocolade is voor velen een ontspannend genietmomentje. Maar dan slaat de schrik toe: nieuwsberichten dat chocolade gaat verdwijnen?

Aan de cacaoboom groeien vruchten waar bonen in zitten. De bonen worden gemalen, en hier wordt cacaoboter en cacao van gemaakt.  Door klimaatveranderingen zal de cacaoboom uit kunnen sterven. De cacaoboom groeit moeilijk: de lucht moet precies vochtig genoeg zijn, het moet precies warm genoeg zijn, er moet genoeg vocht zijn en de bodem moet de juiste samenstelling hebben. Cacao wordt daarom vooral verbouwd in Indonesië, Ghana en Ivoorkust. Door de klimaatverandering wordt het warmer, en daardoor wordt de grond droger. De gebieden waarin de cacaoboom straks wél zou kunnen groeien, zijn niet goed te gebruiken. Er is bijvoorbeeld een natuurreservaat die moeilijk opgegeven kan worden. 

Het is nog lang niet zeker dat chocolade echt zal verdwijnen: er is nog genoeg tijd om alternatieven op te zetten. Australië wordt bijvoorbeeld steeds meer geschikt voor de teelt van de bomen. Het is wél waarschijnlijk dat de prijzen omhoog zullen gaan.

Naast chocolade kan ook koffie een stuk schaarser gaan worden de komende jaren. Ook de koffieplant heeft te lijden onder de klimaatverandering.
 

BF-chocolade-verdwijnt-1600x480.jpg