Ontspannen leven

Relaxen is ontzettend belangrijk: het is beter voor je gezondheid en je wordt er gelukkiger van. Maar hoe zorg je dat je de hele dag door ontspannen bent?

  1. Mindfulness. Voor wie het niet kent: mindfulness betekent bewust zijn van je omgeving, van je lichaam en echt in het hier en nu zijn. Vaak zijn we erg bezig met wat er straks moet gebeuren, of wat er mis ging in het verleden. Maar het nu is het enige wat echt bestaat. Probeer te voelen hoe je ademhaalt zonder het te veroordelen of te veranderen, voel de temperatuur, hoe je voeten op de grond staan. Als je dat regelmatig doet zul je veel meer ontspanning ervaren.
  2. Plan momentjes vrij om even te ontspannen. Al is het maar vijf minuten. Ontspanning komt niet aanwaaien, je moet er wel actief iets voor doen. Inplannen en die tijd vrijmaken zijn cruciaal om echt te kunnen relaxen. Er ligt altijd nog wel een taak voor je klaar, en door tijd vrij te plannen kun je dat makkelijker loslaten.
  3. Relativeer. Fouten en problemen zijn niet zo erg als ze lijken. Problemen zijn bijna nooit levensbedreigend. Je leeft nog! Stel jezelf af en toe eens de vraag: ‘hoe belangrijk ga ik dit probleem over een jaar nog vinden?’. Dan lijkt het ineens een stuk minder erg.
  4. Soms is het verstandig om even een stapje terug te doen en de chaos te proberen te overzien. Maak bijvoorbeeld een lijstje met al je lopende projecten, hoe belangrijk elk project is, en wat er nog moet gebeuren. Als het op een lijstje staat kan het uit je hoofd.
  5. Doe alleen dingen waar je van geniet of die echt moeten. Als je het lijstje uit punt 4 aan het maken bent kan het zijn dat je erachter komt dat sommige taken helemaal niet bij een project passen. Door deze tijdrovende, energierovende taken en projecten te schrappen houd je een stuk meer ademruimte over. Zeg vaker nee voor je aan een nieuw project begint: dat is makkelijker dan een project halverwege stopzetten. 

Met deze tips wordt je leven hopelijk overzichtelijker en meer ontspannen. 

BF-ontspannen_leven-1600x480.png