Ontspanning

Ontspannen is nodig om te herstellen van inspanning. Krijgt het lichaam niet de tijd om bij te komen dan nemen de spanning en vermoeidheid toe tot het uiteindelijk teveel wordt. Als mensen tussendoor ontspannen wordt er makkelijker omgegaan met stress, werk en eisen.

Wanneer op het werk de druk hoog is kunnen ontspanning en het nemen van rust onmogelijk lijken. In deze situatie betekenen rust nemen en rustig worden oefening. Vaak zijn mensen zich niet meer bewust dat zij voortdurend te gespannen zijn. Door de klachten gaan mensen zich waarschijnlijk zorgen maken. De stress neemt weer toe en de klachten verergeren.

Voor de een is ontspanning uitgaan met vrienden, voor de ander is het lekker wandelen of sporten. Er is ook niet een ontspanningsoefening die voor iedereen werkt. Het is belangrijk dat je voor jezelf bedenkt wat ontspannend is en waar je plezier aan beleeft. Dit is belangrijk zodat het lichaam ontspant.

Soms is het goed om actief ontspanningsoefeningen te doen. Vooral als de spanning lange tijd is toegenomen. Het kost oefening om de spanning te verminderen. De ontspanningsoefeningen zullen in het begin wellicht niet verlopen zoals je wilt. Na een paar keer zal je merken dat je meer controle krijgt over de spanning in het lichaam en dat de rust en ontspanning steeds groter wordt.

Er bestaan verschillende methoden om te leren ontspannen. Yoga, mindfulness en meditatie kunnen heel geschikt zijn.