Zelftwijfel

Twijfelen aan jezelf doe je misschien vaak, maar het is helemaal zinloos. Hoe kom je er vanaf?

Voorop gesteld: twijfelen is niet per se slecht. Het is vooral zinloos: het maakt je leven niet leuker, en het levert je ook niets op. Het is een verspilling van je kostbare tijd en energie. 

Een belangrijk besef om te hebben is dat je niet je gedachtes bent. Je hebt tenslotte geen controle over welke gedachtes opkomen. Je hebt wél de controle over wat je van die gedachtes vindt en wat je ermee doet.
Als je dus een gedachte hebt zoals ‘ik ben niet goed genoeg hiervoor’, kun je gerust tegen jezelf zeggen: ‘Hé, dat is weer zo’n zelftwijfel-gedachte. Die ga ik negeren, want ik ben wel goed genoeg. Ik ga gewoon mijn best doen.’

Probeer vooral niet te gaan vergelijken met anderen. Er zal namelijk altijd iemand zijn die slimmer, mooier, langer, korter, of rijker is dan jij. Je kunt beter vergelijken met jezelf. Ben je aardiger dan vroeger? Dan ben je al succesvol. 

Vergeet ook niet dat als andere mensen hardop zeggen dat je niet goed genoeg bent, ze vaak juist zelf onzeker zijn. Ze willen vooral de aandacht van zichzelf afleiden. Die andere mensen hebben waarschijnlijk minstens net zoveel zelftwijfel als jij nu hebt. Veroordeel hen dus ook niet, maar kijk vooral naar jezelf. En als dat lukt mag je daar gelijk trots op zijn!

Als laatste: kijk naar de harde feiten. Als je geen kritiek krijgt, ben je blijkbaar goed genoeg. Heb je vrienden? Dan ben je aardig en leuk genoeg. Blijf positief denken over jezelf!

BF-zelftwijfel-1600x480.png