Ik voel me een ander mens

"Ik heb in mijn leven zo ongeveer alle diëten gevolgd; calorieën tellen, puntendieet, waterdagen, sherrykuur, soepdieet, Zero 3 pillen, pilotenkuur Weight Watchers, een dieet met vanille en chocolade shakes, waarvan ik de naam kwijt ben. Alleen Montignac en Sonja Bakker hebben me nooit kunnen bekoren. Steeds weer viel ik een paar kilo af en dan was ik het beu. Gewoon omdat ik me slap voelde of behoefte had aan iets lekkers. In de kortste keren was ik weer terug bij af. 72 kilo was steeds mijn streefgewicht. Ik heb het nooit gehaald. Daarnaast had ik nog een verslaving: roken. Daar ben ik na 25 jaar van de ene op de andere dag mee gestopt. Het was een strijd die ik uiteindelijk won, maar die me nog eens 25 kilo extra opleverde.

Samen met een diëtiste heb ik serieuze pogingen gedaan mijn overgewicht aan te pakken, maar het wilde alsmaar niet lukken, ik verloor de moed en de energie en ik moet eerlijk toegeven, dat ik mijn Bourgondische leefstijl niet goed kon loslaten. En toen kwamen jullie in beeld. Gezond eten in combinatie met regelmatig sporten. Het leek me wel wat. Ik ben heel gedreven van start gegaan, heb van het begin af aan 3x per week flink gesport, heb 12 weken de enthousiaste begeleiding gehad van mijn coach Mira en voel me door haar nog steeds erg geruggensteund. En wat me in al die jaren niet gelukt is………..ik ben 8 kilo kwijt!!!!! Ik heb nog een lange weg te gaan, maar er is voor mij al veel veranderd. Waar ik vooral aan moest wennen, waren de hoeveelheden die ik moest eten. Ik heb er in het begin moeite mee gehad, was eerlijk gezegd een beetje bang voor het omgekeerde effect, maar kwam er al snel achter, dat van hongergevoel nooit meer sprake was. Ook tussendoortjes en een flesje water heb ik voortaan altijd bij de hand. Waar ik ook naar toe ga.

Om mijn Bourgondische stijl toch een beetje te handhaven, kan ik nu heel bewust keuzes maken. En het allerbelangrijkst is, dat ik na een etentje of een verjaardag meteen de draad weer op kan pakken en nooit meer denk: het is nou toch verpest, maandag begin ik wel weer opnieuw. Mijn bloeddruk was steeds aan de hoge kant, maar die is inmiddels in orde. Ik voel me een stuk energieker en heb intussen bijna een andere verslaving: sporten. Ik wil en kan het al niet meer missen. Ook op vakantie bedacht ik allerlei dingen om goed in beweging te blijven. En het een versterkt het ander. Als ik me goed voel na het sporten, ben ik me veel bewuster van wat ik eet. Wil ik goede keuzes maken.

En als ik me goed houd aan het voedingsplan, kijk ik weer uit naar het sporten. Daar maak ik altijd tijd voor, wat er ook op mijn agenda staat. Het voedingsplan is duidelijk, ik weet intussen ook goed hoe ik verantwoord veranderingen aan kan brengen. Wat ik wel gemist heb (ik ben en blijf een Bourgondiër) zijn suggesties voor een lekker Paasontbijt of een moederdagdiner bijvoorbeeld. Feestjes zijn niet in het plan ingebouwd, maar ze zijn er natuurlijk wel. Wat echt nieuw voor me was, is de wetenschap dat toename in gewicht niet per definitie een ramp is. Ik weet nu dat dit niet altijd toename van het vetpercentage is, maar dat het ook vocht kan zijn. En dat geeft de burger moed!!!!

Voor het eerst heb ik ook in de vakantie mijn gewicht in de hand weten te houden. Daar ben ik eigenlijk heel trots op. Nu na de vakantie begint alles weer en is er dus ook weer regelmaat. Ik ga voor de volgende 8 kilo. Een tijdslimiet stel ik niet. Ik weet dat het daar ook niet om draait. Ik voel me nu al een ander mens en dat kan alleen maar beter worden. Bedankt voor jullie ondersteuning!"

Henja