Het volgende recept is een variatie op zandkoekjes, met losse jasmijnthee erdoorheen. Deze thee kun je halen bij een Simon Levelt-winkel of andere winkel die ‘losse thee’ verkoopt. De suiker is natuurlijk minder gezond. Je kan de suiker ook vervangen door alternatieven, maar dan moet je andere hoeveelheden gebruiken. Voor een handige lijst, zie: http://www.blijzondersuiker.nl/blog/tips-voor-suikervrij-leven/suikervervangers-verhoudingen/.
Recept voor ongeveer 30 jasmijnkoekjes.
– 1,5 eetlepels jasmijnthee-blaadjes
– 80 gram fijne kristalsuiker, of een vervanger in de juiste verhoudingen.
– 92 gram plantaardige margarine
– ½ losgeklopt ei
– 112 gram bloem
– ¾ theelepel bakpoeder
– Klein snufje zout
En zo maak je het:
1. Maal de jasmijnthee fijn in een vijzel, en doe dit samen met de suiker in een kom
2. Voeg de margarine toe en meng het goed.
3. Voeg het ei toe en mix tot het zacht en smeuïg is
4. Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en kneed het deeg tot het goed gemengd is. Voeg als laatst een klein snufje zout toe.
5. Maak twee rollen deeg, wikkel deze in vershoudfolie en laat het een uur in de koelkast staan. Na een uur is het deeg lekker stevig en kun je er makkelijk koekjes van maken.
6. Terwijl je de oven voorverwarmt op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier.
7. Haal de rollen deeg uit de koelkast en snijd er plakjes van ongeveer 1 centimeter dik van.
8. Leg de koekjes op de bakplaat.
9. Zet de koekjes 9 minuten in het midden van de oven. Let op: als ze net uit de oven komen lijken ze misschien nog te zacht. Maar als je ze een paar minuten laat afkoelen worden ze vanzelf knapperig.
Tip: Elke oven bakt weer net anders. Probeer eerst een of twee koekjes te bakken, dan kun je je oveninstellingen aanpassen aan de hand van het testresultaat.
Geniet ervan, maar met mate!
Deze koekjes bevatten per klein koekje (10 gram): 44 kcal, 2,4 gram vet, 1 gram eiwit, 5 gram koolhydraten.