Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Maar hoe kook je een ei precies lang genoeg?
Eieren opzetten met koud water
3 minuten koken: zacht
4 tot 5 minuten koken: halfzacht
7 minuten koken: hard
Ei in kokend water
3 tot 4 minuten koken: zacht
5 tot 6 minuten koken: halfzacht
8 minuten koken: hard
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is komt door de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Over het bewaren van gekookte eieren gaan nogal wat adviezen de ronde. Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast. Met de punt naar beneden blijven ongekookte eieren langer goed.