Wil je wel eens wat anders dan je boterham met kaas, of wil je graag wat gezonder eten? Lees dan snel verder voor tips en een lekker receptje voor een gezonde sandwichspread!
Tips voor een gezonde lunch
- Maak extra avondeten en neem dat mee als lunch, simpel, kost bijna geen extra tijd en erg lekker!
- Kies voor volkoren, of het nu brood, pasta, wrap of een pitabroodje is.
- Voeg altijd wat groenten toe aan je lunch. Dit kan als rauwkost maar ook als soep of zoals in onderstaand recept door het in een spread te verwerken. Zo kom jij zeker aan de 250 gram per dag!
- Varieer! Zo blijft het lekker en zorg je dat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Recept gezonde sandwichspread
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 1 paprika
- 2 winterpenen
- 4 tenen knoflook
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt (265g)
- 10 zongedroogde tomaatjes
- 1 el citroensap
- 1 el olijfolie
- Handje walnoten
- Handje rucola
- Snufje peper, zout en paprikapoeder
En zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine, paprika en wortel in stukjes en leg op de ovenschaal. Roer er de kruiden en olijfolie doorheen. Leg de teentjes knoflook erbij, zonder het velletje eraf te halen. Zet de bakplaat 20min in de oven en schep tussendoor een keer om. Laat de plaat even afkoelen. Spoel ondertussen de kikkererwten af. Haal het velletje van de knoflook en doe nu alle ingrediënten samen in een keukenmachine. Meng zo lang als je zelf wil, je kunt de spread heel fijn malen maar wat grover kan ook lekker zijn. Breng de spread eventueel verder op smaak met peper en zout.
Serveer met geroosterd brood en doe er nog wat extra rucola, avocado of tomaatjes op. Smakelijk!
Tip: bewaar de spread in een goed afgesloten bakje in de koelkast en je kunt er nog de hele week van eten.