Sinterklaas en zijn pieterbazen zijn weer in het land. De pepernoten en kruidnoten liggen al een aantal weken in de winkel. Maar wat is nu het verschil?
Kruidnoten smaken naar speculaas, zijn ronde koekjes met een platte onderkant en hebben allemaal precies dezelfde vorm.
Pepernoten daarentegen lijken meer op taaitaai dan op koekjes. Ze worden gesneden in blokjes op een bakplaat en zijn daardoor niet gelijkmatig van vorm. In pepernoten zit in tegenstelling tot kruidnoten anijs, honing en roggebloem verwerkt. Hieronder het recept voor zelfgemaakte kruidnoten.
Ingrediënten voor ong. 30 kruidnoten
100 g havermout fijngemalen in keukenmachine
35 gram zachte roomboter
4 el halfvolle melk
1 tl bakpoeder
6 g speculaaskruiden
3 el honing of dadelstroop
snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle droge ingrediënten in een kom goed door elkaar. Voeg daarna de natte ingrediënten toe en kneed goed. Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Maak kleine bolletjes van het deeg en leg deze op het bakpapier. Ze gaan wat uitzetten, dus maak ze klein en laat voldoende afstand tussen de kruidnoten zitten. Bak ze in ongeveer 15 minuten af.
Tip:
Laat de kruidnoten minimaal een kwartiertje afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze steviger.
Voedingswaarde
Een portie van 5 kruidnoten bevat:
• 143 kcal
• 3 g eiwit
• 19 g koolhydraten
• 6 g vet