Voorgerecht: Broccoli-courgettesoep met feta en dille
Ingrediënten voor 4 personen:
2 uien
2 tenen knoflook
2 courgettes
1 broccoli
1 aardappel
1 eetlepel olijfolie
150 g feta
Verse dille
Pel de ui en knoflook en snijd beiden klein. Fruit de ui en knoflook in een pan met 1 eetlepel olijfolie. Snijd ondertussen de courgette, aardappel en broccoli in stukken.
Voeg de groenten toe aan de pan met ui en knoflook en schenk er water bij tot alles net onder water staat. Breng aan de kook en laat minstens 10 minuten gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine en breng weer aan de kook. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Verkruimel de feta over de soep. Garneer met dille bij het serveren.
Hoofdgerecht vlees: Coq au vin met groentencrumble
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kipdijfilets
50 g gerookte spekblokjes
6 sjalotten
1 rode ui
2 tenen knoflook
4 worteltjes
250 g kastanjechampignons
10 g ongezouten roomboter
1 eetlepel tarwebloem
250 ml rode wijn
250 ml gevogeltefond
1 gedroogd laurierblad
1 takje verse tijm
4 takjes peterselie
Snijd de worteltjes in dikke plakjes, de champignons in vieren en snipper 2 sjalotten en de knoflook fijn.
Verhit in een grote braadpan de boter. Bak het spek ca. 1 minuut en schep met een schuimspaan uit de pan. Doe de helft van de boter in pan en bak de stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin. Neem met een schuimspaan uit de pan en bestrooi met peper en zout.
Snijd de overige sjalotten in parten en bak in 2-3 minuten lichtbruin. Neem uit de pan. Bak in het braadvet de ui- en sjalotsnippers en de wortel zachtjes zonder te kleuren. Bak de knoflook kort mee. Roer de bloem erdoor en bak ca. 30 seconden zachtjes mee.
Roer scheutje voor scheutje de wijn erdoor tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg de fond, laurier, tijm, peterselie, peper en zout toe. Breng aan de kook en doe de stukken kip erbij. Laat de kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven.
Verhit ondertussen de rest van de boter en bak de champignons rondom bruin. Neem de laurier, tijm en peterselie uit de kipschotel. Voeg de champignons, spek en de hele sjalotten toe. Laat het gerecht nog ca. 10 minuten doorstoven. Breng op smaak met peper en zout.
Knip kort voor het opdienen de peterselie erboven fijn.
Hoofdgerecht vegetarisch: Veggies au vin
Ingrediënten voor 4 personen:
1 rode ui
2 tenen knoflook
5 kleine aardperen
3 wortelen
1 pastinaak
250 g champignons
400 g linzen (blikje)
1 blik linzen (ca. 400 g)
150 ml rode wijn
400 g tomatenblokjes (blikje)
1 gedroogd laurierblad
1 takje verse tijm
4 takjes peterselie
200 g bulgur
1 handje amandelschaafsel
2 el olijfolie
Snijd de rode ui en knoflook fijn en fruit dit met olijfolie in een stoofpot met dikke bodem. Was de aardperen, wortels en pastinaak. Schil de wortelen en pastinaak (aardperen hoef je niet te schillen) en snijd alles in dikke plakken. Roerbak de groenten 5 minuten mee.
Borstel ondertussen de champignons schoon, snijd in 4 parten en bak ze in een aparte pan kort op hoog vuur in een scheut olie. Voeg de champignons toe aan de andere groenten. Spoel de linzen af in een vergiet en voeg ook toe aan de groenten. Blus tot slot met de rode wijn.
Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de kruiden toe. Kruid eventueel naar eigen smaak nog verder met rozemarijn, tijm, basilicum, peper en zout.
Laat de groenten op een zacht vuur voor ca. 1 uur stoven tot de groenten beetgaar zijn. Kook ondertussen de bulgur en serveer dit naast de veggies-au-vin. Garneer met het amandelschaafsel en eventueel met verse kruiden.
Bijgerecht voor beide hoofdgerechten: Groentecrumble
Ingrediënten voor 4 personen
1 volkoren boterham zonder korst
25 g Parmezaanse kaas
1 knolselderij, geschild
250g winterpeen
2 rode uien in parten
10 ml olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verkruimel het brood, leg op een bakplaat en rooster 10 minuten in de oven terwijl die aan het voorverwarmen is. Schep halverwege om. Laat de kruimels afkoelen en vermaal ze samen met de kaas in de keukenmachine fijn. Snijd de knolselderij en winterpenen in reepjes en doe ze in een ovenschaal met de parten ui en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en rooster 25 minuten in de oven.
Bestrooi de groenten met het kruim en bak nog 10 minuten tot het kruim goudbruin is.
Nagerecht: Panna cotta met bosbessencoulis
Ingrediënten voor 4 personen
400 ml melk
125 ml slagroom
3 eetlepels honing
2 theelepels vanille-extract
4 gram Agar Agar
250 gram bosbessen, evt. diepvries
Halve citroen
Breng de melk, room en agar agar in een pannetje aan de kook. Laat ongeveer 2 minuten koken en zet dan het vuur uit. Voeg direct 2 eetlepels honing en het vanille-extract toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Verdeel het mengsel vervolgens over 4 leuke bakjes of glazen en zet een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Wanneer de panna cotta is opgestijfd maak je de bosbessencoulis: meng de bosbessen in de keukenmachine met 1 eetlepel honing en het sap van een halve citroen. Meng tot een egale massa en verdeel over de 4 bakjes panna cotta.
Zet de bakjes terug in de koelkast en haal ze er 5 minuten voor het serveren uit. Garneer eventueel met wat puur chocoladeschaafsel.