Hummus is een steeds populairder wordend product. Inmiddels ligt het in allerlei varianten en smaken in de schappen en is het in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. Is hummus eigenlijk gezond en hoe maak je het zelf?
Als je de ingrediënten bekijkt is hummus een voedzaam product: de kikkererwten bevatten vezels, eiwitten, zink en ijzer. Het vet is voornamelijk onverzadigd vet, wat bekend staat om de gunstige gezondheidseffecten. Het verlaagt je LDL-cholesterol en verkleint zo het risico op hart- en vaatziekten. Een goed product voor op de boterham of als dip dus, en heel makkelijk zelf te maken!
Basisrecept hummus
Ingrediënten:
1 tl tahin (sesampasta)
400g uitgelekte kikkererwten
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
1 citroen
½ tl komijn gemalen (djintan)
½ tl paprikapoeder
Peper en zout
Bereidingswijze
Spoel de kikkererwten af in een vergiet. Doe vervolgens alle ingrediënten behalve peper en zout in de keukenmachine en vermaal tot het een gladde massa is. Als de massa te dik is kun je wat water toevoegen en om het smeuïger te maken kun je eventueel extra olijfolie toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
Tips
Je kunt de zelfgemaakte hummus 1 week bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast en ongeveer 4 maanden in de vriezer.
Varieer met ingrediënten: voeg bijvoorbeeld 400g witte bonen of linzen toe in plaats van kikkererwten of voeg extra avocado of rode bieten toe aan het recept.
Voedingswaarde
Een portie (15 gram) voor 1 persoon bevat: 27 kcal, 1 gram eiwit, 2 gram koolhydraten, 1.5 gram vet