‘Home made’ falafelballetjes met volkoren pita en knoflooksaus
Falafel bestaat uit gefrituurde balletjes gemaakt van gepureerde kikkererwten. Wij gaan natuurlijk bakken in plaats van frituren. Kikkererwt is een hele gezonde peulvrucht omdat het hoogwaardige eiwitten bevat. Boffen voor de vegetariërs! Daarnaast bevat kikkererwt ijzer en veel voedingsvezels.
Je kunt gedroogde kikkererwten gebruiken, maar die moet je urenlang weken. Daarom kiezen we voor biologische kikkererwten uit pot (zonder toevoegingen). Lekker makkelijk!
Falafel maken voor 4 personen:
1 pot Biologische kikkererwten (400 gram)
1 ei
1 ui
1 teentje knoflook
1 theelepel korianderpoeder
1 eetlepel gemalen komijn
1 handje verse peterselie
Cayennepeper, zout, olie
4 volkoren pitabroodjes
Keukenmachine of staafmixer
Maak de ui en knoflook schoon en hak ze fijn. Bak ze in 2 eetlepels olie samen met de korianderpoeder, komijn, cayennepeper en zout tot de ui glazig wordt. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt, dan wordt het bitter. Giet ondertussen de kikkererwten af en dep ze zo goed mogelijk droog. Doe het uienmengsel samen met de kikkererwten en de verse peterselie in de keukenmachine en maal fijn tot een grof mengsel. Kneed het mengsel tot 12 balletjes. Verwarm een scheut olie in de koekenpan en bak de falafelballetjes in 10 minuten goudbruin.
Gezonde knoflooksaus maken:
150g Griekse yoghurt 0% vet
4 grote tenen knoflook
1 handje verse basilicum
Sap van 1/4e citroen
1 eetlepel honing
Peper en zout naar smaak
Pel de knoflooktenen en pers ze uit boven een kom. Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een gemengde saus. Proef even voor een voeg eventueel nog wat kruiden toe. Tip: de saus is het lekkerst als je hem een aantal uren van tevoren maakt!
Pitabroodje met falafel: 340 kcal per persoon
Knoflooksaus: 18 kcal per eetlepel