Gefermenteerde voedingsmiddelen winnen snel aan populariteit vanwege hun gezondheid bevorderende eigenschappen. Wist je dat jouw yoghurt al een voorbeeld is van gefermenteerd eten?
Naast yoghurt ondergaan deze voedingsmiddelen ook een fermentatieproces: zuurkool, kimchi, kefir, kombucha, miso, tempeh en zuurdesembrood.
Wat het geheel zo interessant maakt, is dat het fermentatieproces probiotica produceert. Probiotica zijn gunstige bacteriën die verschillende voordelen voor de gezondheid kunnen bieden, zoals het bevorderen van een gezonde darmflora, het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de spijsvertering.
Naast de gezondheidsvoordelen bieden gefermenteerde voedingsmiddelen ook een brede variëteit aan smaken die je smaakpapillen zullen verrassen. Van de pittige smaak van kimchi tot de verfrissende sprankeling van kombucha, er is voor elk wat wils!
Deze producten kunnen dus een toevoeging zijn aan je dieet. Als je het eens zelf wilt proberen, is dit een gemakkelijk recept.
Recept: gefermenteerde groenten
Kies stevige groenten zoals kool, wortelen, komkommers, radijsjes of rode bieten.
Snijd de groenten in dunne plakjes, reepjes of rasp ze.
Voeg zout toe aan de groenten (ongeveer 1-2% van het gewicht van de groenten) en masseer ze goed om vocht vrij te maken.
Doe de groenten en het vrijgekomen vocht in een schone glazen pot en druk ze stevig aan zodat er geen luchtbellen achterblijven.
Zorg ervoor dat de groenten volledig bedekt zijn met vocht om de groei van ongewenste bacteriën te voorkomen. Plaats eventueel een gewicht op de groenten om ze ondergedompeld te houden.
Sluit de pot losjes af (niet luchtdicht) om het vrijkomen van koolstofdioxide mogelijk te maken.
Bewaar de pot op kamertemperatuur, uit het directe zonlicht en laat de groenten fermenteren gedurende een paar dagen tot enkele weken, afhankelijk van de gewenste smaak en textuur.
Proef regelmatig om de voortgang van de fermentatie te controleren. Zodra de groenten de gewenste smaak hebben bereikt, kun je de pot in de koelkast bewaren om de fermentatie te vertragen.
Als het klaar is, kun je ervoor kiezen de groenten rauw te eten, of nog even te koken. Ook lekker op je boterham of wrap!