Wanneer is spierpijn goed, en wanneer moet je opletten dat je niet een blessure oploopt?
Elke sporter weet dat sporten ongemak oplevert. Dit is ook nodig: om een spier sterker te maken moet de spier een bepaalde mate van stress ervaren. Deze stress wordt meestal ervaren als een brandend gevoel en gaat ook snel weer over. Vermoeidheid na een intensieve workout is dus goed, en helpt de spierkracht te ontwikkelen.
Als de botten, gewrichten, spieren, pezen en kraakbeen te veel worden belast, wordt niet de spierkracht ontwikkeld maar is het lichaam bezig om slechte schade te herstellen. Deze slechte pijn kan na een paar uur na de workout beginnen, is het ergst op dag 1-2 na de workout, en kan zelfs gepaard gaan met zwellingen. Een tip om dit te voorkomen is om een oefening die je nog nooit, of lang niet meer hebt gedaan, de eerste paar keer op maximaal tweederde van je maximale intensiteit uit te voeren. Een paar workouts later, als je spieren en gewrichten gewend zijn aan de belasting kun je de oefening op hogere intensiteit uitvoeren.
Botten moeten ook wennen aan een nieuwe oefening. Wanneer je begint met trainen voor bijvoorbeeld hardlopen, worden de botten in je benen dikker. Als je te snel te intensief traint, worden je botten niet sterker maar juist zwakker. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot kleine breukjes in het bot.
Wat doe je als je toch veel pijn hebt? Probeer die spier niet te zwaar te belasten. Focus op andere lichaamsdelen, of probeer een lagere impact-workout te doen: in het zwembad bijvoorbeeld. Ga niet helemaal stil zitten, maar blijf bewegen. Een gewricht kan anders stijf worden, en het gewricht heeft dan mogelijk later niet meer een normale bewegingsvrijheid.
Slechte pijn:
– Gaat niet weg na rust
– Verhindert je de spier nog te gebruiken
– Verhindert andere aspecten van je leven, zoals slaap
– Is constant of verergert en gaat niet weg
– Veroorzaakt koorts