Als we de berichten in de media mogen geloven, zou spelt beter zijn voor alles. Deze oeroude graansoort zou gezonder zijn dan tarwe. Is het waar?
Speltbrood wordt gebakken van het oergraan spelt (Triticum Spelta), wat al 5000 jaar voor Christus groeide. Spelt is nauw verwant aan het huidige broodtarwe, en lijkt er ook erg op. Een verschil is de smaak. Brood met spelt als basis is wat pittiger en heeft een nootachtige smaak.
Spelt bevat gluten, net zoals ‘gewoon’ tarwe. Gluten is nodig om een fijn, luchtig brood te maken, maar sommige mensen zijn hier overgevoelig voor. Dit is maar een heel klein percentage van de Nederlanders, zo’n 1%.
Als het om de voedingswaarde gaat, zijn er over spelt allerlei mythes: het zou hoger in voedingsstoffen zijn, vezelrijker, hoog in eiwit en meer vitamines en mineralen bevatten dan tarwe. Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van tarwe en spelt bijna hetzelfde, doordat ze nauw verwant zijn. Het is moeilijk te vergelijken, omdat de voedingswaarde afhangt van de landbouwbodem en uren zon. Gemiddeld zit er iets meer eiwit in spelt, evenveel vezels, en iets meer vet.
Maar er hangt nog veel af van hoe het brood is gemaakt. Als de hele speltkorrel is gebruikt, oftewel volkoren speltbrood, is dat beter dan niet-volkoren speltbrood omdat er meer vezels in zitten. Maar tussen speltbrood en tarwebrood is verder bijna geen verschil.