Tofu wordt al eeuwenlang in Aziatische keukens gewaardeerd en steeds meer mensen kiezen het als alternatief voor vlees. Maar hoe wordt tofu eigenlijk gemaakt?
Het belangrijkste ingrediënt van tofu is sojamelk, het is dus 100% plantaardig!
Zo wordt het gemaakt: eerst wassen en weken ze gedroogde sojabonen, die daarna tot een brij worden gemalen. De hoeveelheid water die dan wordt toegevoegd, bepaalt hoe romig de sojamelk uiteindelijk wordt.
De sojabrij wordt 15-30 minuten zachtjes gekookt om daarna zoals hangop uit te lekken: door een doek in een zeef. De dikke brij die in de doek overblijft, wordt goed uitgeknepen zodat alle voedingsstoffen in de uiteindelijke sojamelk terechtkomen.
Deze melk wordt op laag vuur verwarmd en vermengd met een in water opgeloste coagulant, bijvoorbeeld azijn, citroensap of nigari (ingekookt zeewater), zoals ze in Japan gebruiken. Dit stremt de sojamelk.
De naam tofu is hiervan afgeleid: to= boon en fu = stremmen. Uiteindelijk bestaat de massa uit witte klontjes en een gelige wei. De witte tofumassa wordt in mallen met kaasdoek geschept en afgedekt met een gewicht, om het vocht uit de tofu te persen. De zwaarte van het gewicht en de tijd die de tofu krijgt om uit te lekken, bepalen de soort tofu. Van silken tot extra firm.
*bron: http://www.tofupedia.com/nl/feiten-over-tofu/hoe-wordt-tofu-gemaakt/index.html