De onderzoeker John Bohannon meldde in het wetenschappelijke tijdschrift “International Archives of Medicine” dat het eten van chocolade tijdens een dieet zou helpen bij het afvallen. Dit leidde uiteraard tot grote vreugde bij veel mensen die momenteel een dieet volgen of hun voeding aanvullen met de cacao nibs (superfood).
John baseerde zijn conclusie op het onderzoek dat door het Duits Instituut voor Dieet en Gezondheid is geschreven. Uiteindelijk blijkt het om een website te gaan waar helemaal geen instituut aan is verbonden. De schrijver van het stuk had als doel de wetenschapsjournalisten op scherp te zetten. Die scherpte is er volgens de schrijver allerminst, iedereen geloofde zijn stuk namelijk.
Een journalist van de Washington Post schreef onlangs een artikel waarmee hij de aandacht vraagt van zijn lezers. Volgens hem worden termen als “wetenschappelijk” namelijk te snel gebruikt en nemen mensen te snel dingen aan zodra ergens een onderzoek aan vooraf zou zijn gegaan. Mensen geloven dingen al snel als die in artikelen, op blogs of op internet te vinden zijn, nu blijkt dat zelfs onderzoekers hun vingers hieraan branden.Juist de verhalen rondom dieten en lifestyle zijn onderhevig aan mode en zijn gevaarlijk doordat er veel onzin wordt verkondigd waar veel mensen van overtuigd raken. Lezers zijn vaak zo wanhopig op zoek naar tips en trucs dat ze de geloofwaardigheid uit het oog verliezen en niet meer kritisch kijken naar de boodschap.
Onze tips zijn om vooral kritisch te blijven kijken naar de boodschap, raadpleeg meerdere bronnen als u twijfelt en neem niet zomaar alles aan wat u ergens leest.