Succesvol stoppen met roken? Probeer jezelf dan te zien als niet-roker. In Leiden werd er een onderzoek gedaan waarin werd ontdekt dat mensen die zichzelf als roker zien, ook na het stoppen met roken, makkelijker terugvallen.
Mensen gedragen zich het liefst op een manier die past bij hun identiteit. Als iemand zichzelf ziet als gezond, zal die persoon ook gezond gedrag vertonen. Zo werkt het ook andersom: als iemand zichzelf ziet als een ‘roker’, zal hij gedrag vertonen wat daarbij past. Dus zullen ze makkelijker weer beginnen met roken.
Stoppen met een verslaving is een lastige klus. Er wordt gekampt met de fysieke symptomen, maar ook met de psychologische verandering. Stoppen wordt ervaren als stressvol. Roken is een gewoonte, de nicotine is fysiek verslavend, rokers vormen vaak een apart sociaal groepje, en voor een deel is het lastig om de eigen identiteit te veranderen.
Het is dus belangrijk om bij een stoppoging alle factoren te behandelen. Vaak wordt er met een nicotinevervanger langzaam afgebouwd, of wordt er een nieuwe gewoonte aangeleerd die het roken van een sigaret vervangt. Maar zelden worden alle factoren meegenomen: zowel het afleren van de gewoonte, het vervangen van een sociaal moment, en het veranderen van de identiteit. Het is daarom goed om een stoppoging te doen met behulp van een coach, en het kan fijn zijn dit samen met een groep te doen. Stoppen is altijd goed, maar zeker in januari zijn er meer lotgenoten. En uiteindelijk zal je je veel beter en meer ontspannen voelen als je bent gestopt.
Maar natuurlijk ben jij een niet-roker!