Je bent goed begonnen met hardlopen, maar na een tijdje is er geen vooruitgang meer, en gaan de kilo’s niet meer naar beneden. Wat nu?
Bij een beginnende hardloper is het heel waarschijnlijk dat er meer calorieën verbrand worden dan er binnenkomen. Door meer te verbranden dan te eten verlies je gewicht.
Na een tijdje hardlopen word je lichter en zijn er minder calorieën nodig voor dezelfde inspanning, waardoor het gewicht minder snel afneemt. Het kan ook zijn dat er meer spieren zijn opgebouwd, die zwaarder wegen dan vet. Dus in de kilo’s is er geen verschil te zien. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin ook een vetpercentagemeting te doen, of de buikomvang te meten met een meetlint. Daar zie je waarschijnlijk meer resultaat dan op de weegschaal!
Het lichaam geeft automatisch een extra hongersignaal af om te zorgen dat het genoeg calorieën binnenkrijgt. Zorg er dus voor dat je dan niet nog meer gaat eten zodat de verbrande calorieën weer teniet worden gedaan.
Een ander effect van sporten is dat het lichaam gemaakt is om zo efficiënt mogelijk te bewegen. Het lichaam went aan een bepaalde sport, waardoor er minder calorieën verbrand worden met dezelfde workout. Met deze kennis kun je de workout gaan variëren, of meer langere workouts plannen. De gewenningsperiode is ongeveer zes tot acht weken, dus probeer niet langer dan dat dezelfde workout te doen.
Wat zijn opties als variatie?
- Een kortere afstand op een hogere snelheid
- Intervaltraining
- Een langere afstand op lagere snelheid
- Een ander terrein
- Heuvelachtigere routes
- Een andere sport voor de dagen waarop je niet hardloopt. Denk aan zwemmen, fietsen, of touwtjespringen