Met kruiden kun je heerlijk koken. Daarmee bewijst de Indonesische keuken zichzelf keer op keer. Dit recept is voor soto ajam. Soto ajam betekent in het Nederlands kippensoep. Het is ontzettend makkelijk te maken maar smaakt en ruikt heerlijk. Je kunt verschillende groentesoorten toevoegen aan deze veelzijdige soep.
Ingrediënten voor 4 personen
1,5 ui
2 teentjes knoflook (in plakjes)
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
1 theelepel kurkuma/geelwortel
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
1 eetlepel olijf- of wokolie
1.5 liter kippenbouillon
2 kippenpoten
2 kipfilets
2 stengels citroengras/sereh (gekneusd)
3 nestjes (volkoren) mie
125 gram taugé
4 eetlepels gebakken uitjes
4 gekookte eieren, in kwarten gesneden
Bereidingswijze
Kook de eieren. Maal de ui, knoflook, koriander, kurkuma en gember in een keukenmachine tot een pasta.
Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de kruidenpasta kort.
Voeg de bouillon, kippenpoten, kipfilets en het citroengras toe en laat circa 1 uur sudderen op een lage stand.
Neem alle kip uit de pan, verwijder het vel van de kippenpoten en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar.
Schep de bouillon in 4 grote kommen en serveer met de kip, mie, taugé, uitjes en ei.
Tip:
In deze soep kan allerlei groente. Varieer eens met wortel, sperziebonen, prei, broccoli, een beetje selderij of spinazie.
Voor een vegetarische variant kun je de kip vervangen door tempeh, kikkererwten of een extra ei.
Voedingswaarde
Een portie voor 1 persoon bevat:
- 545 kcal
- 47 g eiwit
- 37 g koolhydraten
- 23 g vet