Je humeur verbeteren door voeding? Het wordt steeds duidelijker dat het eten op ons bord niet alleen iets doet voor het lichaam, maar ook voor de hersenen.
Sla snelle suikers over
Dacht je blij te worden van een gebakje, een glas cola of een handje snoep? Dat kan zeker, suiker verbetert je humeur. Helaas maar van korte duur: na een halfuur zou je alweer iets met suiker moeten eten om dit effect te behouden. Zo ontstaat er uit een rotbui al snel een eetbui. Het kan een gewoonte worden om te snoepen bij een rotbui. Af en toe wat lekkers eten kan best, maar liever niet om te troosten. Constant te veel suiker binnenkrijgen kan een negatief effect hebben op de hersenen en zorgen voor depressieve gevoelens. Producten die langzamere suikers bevatten zijn een betere keuze. Zo zou je minder last krijgen van extreme pieken en dalen van het suikergehalte in je bloed. Voorbeelden zijn volkorenproducten, groenten en noten.
Een bordje vol groenten
Het wordt steeds duidelijker dat er een relatie is tussen de darmen en de hersenen. Rond de darmen bevindt zich namelijk een uitgebreid zenuwstelsel. Het regelt allerlei processen in het lichaam en geeft bijvoorbeeld ook signalen door naar de hersenen en omgekeerd. Bij het gezond houden van dat zenuwstelstel spelen de bacteriën in de darmen een grote rol. Voed daarom de darmen op de juiste manier! Vezels zijn goed voor de darmbacteriën. Met name groenten en volkorengranen bevatten de juiste vezels.
Zuurkool
Om de bacteriën in de darmen een beetje te helpen, zorg je ervoor dat je via voeding extra gunstige melkzuurbacteriën nuttigt. Deze bacteriën zijn erg gunstig. Melkzuurbacteriën zitten bijvoorbeeld in zuurkool maar ook in yoghurt, kefir en karnemelk.
Vitamine D
Vitamine D is niet alleen belangrijk voor sterke botten en spieren, ook is het onmisbaar voor het humeur. Onder invloed van zonlicht maakt het lichaam zelf vitamine D aan in de huid. In de winter lukt dat niet, omdat je dan minder vaak buiten komt. Sommige voedingsmiddelen bevatten vitamine D, zoals eieren, vlees en vette vis. Daarnaast kan het handig zijn om in de winter een supplement te nemen omdat de meeste Nederlanders dan te weinig vitamine D uit voeding en zonlicht kunnen halen.
Koffie met mate
Een kop koffie, daar kunnen we echt blij van worden! Dat komt door de cafeïne, dit stimuleert de hersenen. Cafeïne helpt de alertheid en oplettendheid te bevorderen, zo kunnen prestaties maar ook je humeur verbeteren. Dit effect is zichtbaar bij 1 à 2 kopjes koffie. Te veel cafeïne kan juist negatief werken voor het humeur. Rusteloosheid (slecht slapen), angstgevoelens, hoofdpijn, beven en hartkloppingen zijn mogelijke effecten. Houd het daarom bij 3 tot 4 kopjes per dag.
Omega 3
Wanneer je veel vis eet lijkt de kans op een depressie kleiner te worden. De gunstige effecten komen door omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn positief voor een goede hersenfunctie en zitten vooral in vette vis: sardientjes, zalm, haring en makreel. Ook noten zijn rijk aan onverzadigde vetten en omega 3.