Fitnesstrends

Wat zijn dé fitnesstrends van 2018?

1.       LIIT: Low Intensity Interval Training. We doen al een tijdje aan HIIT: High Intensity Interval Training. HIIT bestaat uit workouts van 15-20 minuten heel intensief trainen. Sommige oefeningen zijn erg belastend, zoals de burpee. Bij LIIT wordt er langer getraind, zo’n 30-40 minuten, maar is het minder extreem en beter vol te houden. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een andere manier van lopen. Er wordt meer energie verbruikt door telkens van richting te veranderen, of om van snelheid te veranderen.

2.       Self-Limiting Movement. Dit is een methode waarmee je alleen specifieke oefeningen doet waarbij je een goede techniek gebruikt. De pull-up is bijvoorbeeld lastig vol te houden als je niet de juiste techniek onder de knie hebt. De oefeningen gebruiken een groter deel van het lichaam waardoor je met minder oefeningen toe kunt, én functionele kracht ontwikkelt. Ook wordt je houding beter.

3.       De cooling-down zal meer aandacht krijgen. Infraroodsauna’s helpen met spierherstel, en zorgen voor mentale ontspanning. Een andere nieuwe techniek is ook in opkomst: cryotherapie. Je lichaam wordt 1-3 minuten lang omhuld met een hyperkoude mist. Ontstekingen en pijn zouden hiermee verminderd worden. Totdat de methode in Nederland binnen is, is een koude douche ook een goed alternatief.