Sporten op een lege maag

Veel mensen beginnen hun dag met sport: hardlopen, zwemmen of wandelen. Sommigen doen dit het liefst op een lege maag, anderen pas na het ontbijt. Wat is nu het beste?

Tijdens het sporten krijgen sommige mensen last van maag-darmklachten. Dat kan een opgeblazen gevoel zijn, maagzuur, overgeven, krampen, oprispingen, en zelfs diarree zijn. 
Het blijkt dat sommige voedingsstoffen sneller, en sommige voedingsstoffen langzamer door het maag-darmstelsel gaan. Vezels, vetten, en eiwitten zorgen ervoor dat je lang het gevoel hebt dat je vol zit. Als je wilt afvallen is dat prettig, maar vlak voor het sporten kunnen deze stoffen zorgen dat je klachten krijgt. Uitdroging kan deze klachten nog eens verergeren. 

Als je vaker last hebt gehad van maag-darmklachten tijdens het sporten, is het verstandig om eens te proberen minder te eten voor het sporten. 
Is nuchter sporten dan de oplossing?

Voor de maag-darmklachten is nuchter sporten de oplossing. Let op, het is nog niet bewezen dat op een nuchtere maag ervoor zorgt dat je meer vet verbrandt. Onderzoekers hebben nog geen verschillen kunnen ontdekken tussen nuchtere en niet-nuchtere sporters wat betreft de vetverbranding. Ook kan sporten op een nuchtere maag ertoe leiden dat je minder energie hebt en minder intensief kan sporten. 

Er is dus geen reden om nuchter te gaan sporten om meer af te vallen. Als je last hebt van maag-darmklachten bij het sporten kan een lege maag voordelig zijn. 
 

BF-sporten-op-een-lege-maag-1600x480.jpg